Stichting Blauw

Internaat voor weeskinderen

Internaat voor weeskinderen

Ons eerste project in 2002 in het internaat voor weeskinderen in Polen. We worden op deze locatie gewezen, vanuit ons persoonlijk contact via de Ambassade in Warschau en de Ambassaderaad. We ontvangen persoonlijk advies en ondersteuning van Ella Osuch, werkzaam bij die ambassade, waardoor we in contact komen met Jan Fedzak van de school en internaat in Ustrzyki Dolne.

Wanneer we met eigen ogen zien hoe het weeshuis en de kinderen eraan toe zijn, besef je hoe armoede eruit ziet. Het is al hartbrekend dat je zonder ouders de toekomst in moet gaan, maar een droog bed en gewoon gezond eten is toch wel een eerste levensbehoefte.

Omdat wij onze donaties graag gericht ‘afbakenen’, stemmen we in overleg met de kinderen en leiding van het internaat af dat een redelijk goed functionerende keuken en met name het slechte afzuigsysteem boven het fornuis een prioriteit is. 

gaarkeuken internaat

Grote veranderingen door de raderen in gang te zetten.

Gewoon doen en zien dat het effect heeft.

Na terugkomst hebben we direct overleg met Korpschef Burg van Baarle. Hij is onze eerste beschermheer van de Stichting Blauw. En op zijn advies hebben wij als groep politiecollega’s de Stichting in het leven geroepen. De politie korpsleiding en fiscus gaan akkoord voor belastingvrij inleveren van overuren door politiecollega’s Limburg voor werkzaamheden binnen onze stichting.

Terwijl we besprekingen voeren over financiering van de nieuwe keuken, startten we binnen de Roerstreek in regio Limburg direct al een spontane eerste inzameling van kinderkleding, een speeltoestel voor de school en internaat. Want het zou zo fijn zijn dat de kinderen over andere kleding en wat vertier konden beschikken, met de winter op komst. Met een speciale vrachtwagen wordt alles naar Polen gereden en met hulp van het leger uitgeladen en in dankbare handen overgedragen. Die nacht slapen de kinderen onder een nieuw dekbed en in een nieuwe pyjama.

Grondlegger van 11 x Tour de Blauw sponsorfietstocht

Ger van Kruisbergen stapt op eigen initiatief op de fiets voor een sponsortocht naar Polen en haalt daarmee 15.000 euro op voor keuken. De cheque wordt aangeboden bij eerste transport dat wordt verzorgd door het Nederlandse leger. Er is veel belangstelling vanuit de Poolse overheid, de pers, maar vooral de lokale bewoners en natuurlijk de kinderen merken direct de hulp die we bieden. Heel bijzonder om de dankbaarheid te bemerken. De school en het internaat blijven projecten waar we in alle jaren van Stichting Blauw nauw contact mee hebben, en nog vele leveringen en donaties volgen. 

Bij het afscheid van politiechefs Burg van Baarle en Piet van Hoek wordt geld ingezameld voor de projecten van Stichting Blauw. Het geld moet direct besteed worden aan de kinderen. Het geld is geschonken aan de oudervereniging van de school/internaat. De kinderen maakten voor de eerst van hun leven een schoolreis naar Krakow.

cheque van 15000 euro

RTL4 Herman den Blijker met herrie in de keuken programma

Enkele jaren later komen we in contact met RTL4 en het programma Herman Helpt van Herman Den Blijker. Na diverse gesprekken, worden echte filmopnames gemaakt in en om het internaat. Wat geweldig, zoals Herman en zijn crew de kinderen een andere kijk op gezond eten én een positieve boost geven. De publiciteit heeft ook onze stichting een duwtje in de rug gegeven en we zijn zeer dankbaar richting producent en iedereen die dit mogelijk heeft weten te maken.

herman den blijker kookt voor weeskinderen
filmopname sbs6 rivier

Zelf je avondeten vangen? Gewoon uit de rivier.

Onder de bezielende motivatie van Herman, leren de kinderen vissen in de nabij gelegen rivier. Verse forel wordt gerookt in tonnen en die avond eten kinderen, crew en leiding een zelfgevangen gezonde maaltijd. Bij de plaatselijke jagersvereniging koopt hij een wild zwijn en bij een verzamelaar een grote partij paddenstoelen. De vaste kok van het internaat krijgt kookles om met deze producten een geweldige maaltijd neer te zetten. Soms is er een nieuwe kijk nodig om ogen te openen en blijken oplossingen dichterbij dan je denkt. En de kinderen, die hadden de tijd van hun leven. En ze zien dat ze eigenlijk veel meer zelf kunnen.

Op de afsluitende dag, waarop we afscheid nemen van de geweldige crew, krijgen alle kinderen prachtige cadeaus en de crew persoonlijke dankbetuigingen.

De aflevering is diverse malen op TV uitgezonden, ook in Polen kreeg dit programma veel bijval. Deze publiciteit heeft Stichting Blauw in Nederland veel zichtbaarheid gegeven.

leren vissen
verse vis roken
vis leren roken
samenwerking ambassade

Met dank aan ambassade en tolken die alle publiciteit hebben begeleid. Zo zie je, dat ook wij als bestuur bestuurlijk de contacten leggen om nog meer verandering teweeg te brengen. En stiekem genieten we ook van de prachtige omgeving en uitstapjes.

Meer weten over het internaat of kunnen wij met ons netwerk helpen? Neem contact op met Jos Hermans of Gerard Loose.

Stichting Blauw